Стефанов: „Дунав 8806“ е най-близо до купата заради сплотена отборна игра

Стефан Стефанов работи от няколко години за „Дунав 8806“, но треньорският му път тръгна от родния му град Велико Търново. Специалистът, под чието ръководство Русе ликува с първата баскетболна титла на България, бе любезен да говори за читателите на „Утро“ в навечерието на мачовете от турнира за купата в старопрестолния град.

- Г-н Стефанов, ще наблюдавате ли двубоите във Велико Търново?
- Нямам да имам възможност да проследя полуфиналите, тъй като утре /днес/ отборът на „Дунав 8806“ при кадетките трябва да е на турнир в Търговище. В събота обаче ще съм на трибуните в Двореца на спорта и културата.
- Вие сте запознат с възможностите на финалистите, тъй като не пропускате нито един мач в Русе. Какво казва вашият анализ?
- На пръв поглед не личи силно изразен фаворит, но има важни тънкости, които отличават „Дунав 8806“ от „Монтана“, „Хасково“ и „Левски“. Нашият отбор бе в една миникриза, но според мене тя се дължеше на проблемите с болни и контузени баскетболистки. Сега тимът е в очевиден подем. Та за тънкостите... Предимството на „Дунав 8806“ е в отборната игра - както в защита, така и нападение. На практика тимът не зависи от една-две състезателки, защото всяка от петицата може да нанесе удар в ключови моменти от срещата. Тази отборна игра ще е проблем за другите състави. Не казвам, че „Левски“, „Хасково“ и „Монтана“ са слаби тимове, но при тях се наблюдават много по-силни колебания - или започват силно, а после се сриват, или се случва обратното. Затова смятам, че „Дунав 8806“ е с крачка напред с по-стабилната си и равномерна игра.
- Значи, в събота вечерта Русе да очаква пета купа?
- Не искам да звуча толкова категорично, но работата отива натам. Логиката го подсказва със стила и тактиката на игра, със силната подкрепа, която „Дунав 8806“ ще има от своите фенове.