Кои пенсионери получиха най-високото увеличение

70 процента от отпуснатите преди 2008 година трудови пенсии са реално увеличени след направеното този месец преизчисление по модифицираното швейцарско правило.

От Националния осигурителен институт посочват, че преизчисляването постига в голяма степен целта да се компенсира "изоставането“ в големината на най-отдавна отпуснатите пенсии, предаде БНР.

Над 892 хиляди души получиха реално увеличение на изплащаната пенсия от този месец, но други 317 хиляди имат увеличение само в основните размери, но не в изплащаните. Това се обяснява с факта, че в последните години минималната пенсия за стаж и възраст нарасна изпреварващо с политически решения и въпреки приложената формула действителните размери остават под определения минимум, който в момента е 467 лв.

Реално най-високото увеличение в размерите са получили най-старите пенсионери - тези, които имат пенсия, отпусната с дата преди 2008 г. Тези през 2008 г. са 70 на сто ръст, през 2009 г. - 54 на сто. Броят на пенсионерите, получили под 10 лева е 54 хиляди, а от тях 5 хиляди имат под лев или стотинки.

С над 200 лева е нарастнал доходът от пенсия на 162 хиляди пенсионери, като в категорията попадат и хората с ограничени от максималния размер, т.нар.таван. Най-масовото увеличение в диапазона от 50 до 100 лева отгоре и се отнася до 237 хиляди от възрастните, дори близо 6 хиляди от пенсиониралите се през миналата година имат нови, по-високи размери на пенсиите, сочи анализа на осигурителния институт.