Алжир и Испания коригират цената на природния газ до края на годината

Алжирската газова и петролна компания "Сонатрак" (Sonatrach) и испанската енергийна корпорация "Нейчърджи" (Naturgy) постигнаха споразумение за актуализиране на цените, на които търгуват природния газ до края на 2022 г. Те обаче отложиха преговорите за стойността му през следващата година на фона на повишаващото се търсене на синьо гориво и на обтегнатите дипломатически отношения между Алжир и Испания, предаде Ройтерс.
"Сонатрак" доставя около 5 милиарда куб. метра природен газ годишно на Испания по договори, които са подписани преди повече от две десетилетия. Те са валидни до 2030 г., като е предвидено периодично предоговаряне на цените.
"Нейчърджи" обяви, че със "Сонатрак" са се договорили за нова цена на синьото гориво, която се прилага със задна дата за обемите от природен газ, доставени до края на 2022 г. Двете компании са постигнали споразумение до продължат преговорите за цените, на които ще търгуват природния газ от началото на следващата година.
Нито "Нейчърджи", нито "Сонатрак" огласиха подробности за новите цени, за които са се договорили, но и двете фирми съобщиха, че те са съобразени с "пазарните условия". Глобалните цени на природния газ се повишиха рязко през тази година на фона на намалените руски доставки за Европа след началото на нейната военна инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. 
Алжир обяви, че ще се придържа към договорните си задължения да доставя природен газ за Испания, въпреки че през юни отзова своя посланик от Мадрид на фона на обтегнатите дипломатически отношения между двете страни поради различията им относно конфликта в Западна Сахара.
В края на март Испания промени позицията си за Западна Сахара и подкрепи мароканския проект за автономия на пустинния регион. Това доведе до остра реакция от страна на Алжир, който подкрепя "Фронта Полисарио", сепаратистко движение за независимост на Западна Сахара.