Корабът "Дракон" ще бъде изстрелян към МКС

Космическият кораб "Дракон" на частната компания "Спейс Екс", чието планирано изстрелване беше отложено на два пъти заради урагана Иън, ще стартира към Международната космическа станция с екипаж, включващ руската космонавтка Анна Кикина, съобщиха осведомителните агенции.
Изстрелването на кораба от Кейп Канаверал, Флорида, първоначално беше планирано за 3 октомври.
От НАСА обясниха, че отлагането се дължи на приближаващия ураган. Специалистите продължиха да следят метеорологичните условия и в крайна сметка коригираха датата на изстрелването за днес.
Роскосмос има споразумение за съвместни полети на руски и американски астронавти до МКС. Предстоящата мисия включва руската космонавтка Анна Кикина.
Освен Кикина към МКС ще полетят астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада и астронавтът на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката. 
Космонавтката и астронавтите по-рано напуснаха монтажната зала на космическия център и се отправиха към стартова площадка 39-A. Те бяха предварително облечени със скафандри и проверени от специалисти на НАСА.
Членовете на екипажа бяха откарани до стартовата площадка с бели електрически автомобили "Тесла". 
Кикина, която ще бъде първият руски космонавт, пътуващ до МКС в рамките на програмата за съвместни полети на НАСА и Роскосмос, замина за САЩ на 8 септември за подготовка в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас.
Миналата събота екипажът беше транспортиран до Кейп Канаверал във Флорида, където се намира космическият център "Кенеди". В неделя членовете на мисията и експертите на НАСА изпробваха всички процедури преди изстрелването.
Космическият кораб "Дракон" ще бъде изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9". Скачването с МКС е планирано в автоматичен режим за 23:57 часа московско време на 6 октомври. По план екипажът ще пребивава на орбиталната станция 145 дни.
В рамките на програмата за съвместни полети американският астронавт Франк Рубио се отправи към МКС от космодрума Байконур на 21 септември с кораба  "Союз МС-22".