Нова инсталация за термична обработка на алтернативни горива се предвижда да заработи в Девня до 2026 г.

От години работим за енергийния преход и търсим решения, което ни доведе до нашата нова инициатива - проект за изграждане на инсталация за оползотворяване на алтернативни горива и/или биомаса, каза изпълнителният директор на "Солвей соди" Спирос Номикос пред представители на медиите тази сутрин в столицата. Съоръжението ще замести досегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. 
Тази година компанията празнува 25 години успешен бизнес, но трябва да работим и за успешно бъдеще, заяви изпълнителният директор. По думите му за този период от време вложените инвестиции в завода в Девня са около 1,6 млрд. лева.
"Дългосрочният ни план е ясна пътна карта за декарбонизация и социална отговорност", каза Тодор Николов, директор проекти за енергиен преход в "Солвей соди". Затова на 30 септември "Девня енерджи", новосъздадена дъщерна компания на "Солвей соди", е внесла писмо за инвестиционно намерение, с което е дала официално начало на проекта. Според Николов това е един добър пример за кръгова икономика.
Той е поредната стъпка в устойчивото развитие на най-големия завод за производство на синтетична калцинирана сода у нас, както и една от най-големите производствени инвестиции в България за последните 20 години. "Имаме амбицията инсталацията да влезе в експлоатация в края на 2025-а, началото на 2026 г., с което заводът да запази своята конкурентоспособност", коментира Номикос.
Новата инсталация ще използва алтернативни горива от предварително третирани неопасни местни отпадъци и/или биомаса, като ще създаде нов начин за оползотворяване на нерециклируемите отпадъци в североизточната част на страната. Както обясниха от дружеството, ще се използват най-малко 300 000 тона депонирани отпадъци годишно, като по този начин се избягва нарастване на общинските депа и свързаните с тях емисии на метан, което според Спирос Номикос е сериозен проблем у нас. Потенциалното използване на отпадна биомаса от местни източници ще намали допълнително емисиите и оперативните разходи на земеделските производители.
Инвестицията ще допринесе за значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид на завода, както и ще отговаря на най-строгите европейски стандарти за чистота на въздуха. Както отбеляза изпълнителният директор на "Солвей соди" в Европа съществуват около 500 примера за подобни инсталации, разположени в непосредствена близост или в самите населени места, и използвани както за отопление, така и за индустриални нужди. "В момента в ЕС се използват над 100 млн. тона алтернативни горива, докато в България все още няма такъв проект", допълни той.
Проектът ще бъде представен утре сутрин и във Варна, а следобед ще бъде организирана среща с жителите на Девня, на която да се запознаят с него.