Вицепремиерът на Северна Македония по европейските въпроси очаква положителен доклад от Европейската комисия

Следващата седмица се очаква да пристигне докладът на Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония, съобщи вицепремиерът на страната по европейските въпроси главен преговарящ с ЕС Боян Маричич.
„Очакваме положителен доклад, който несъмнено ще ни ориентира за следващите реформи и дейности, с всичките му добри и по-малко добри оценки. Това ще бъде първият доклад от началото на преговорите и не очаквам да има изненади”, е казал Маричич, цитиран от пресслужбата на кабинета си.
Маричич информира, че от 7 ноември, с началото на двустранните срещи скринингът на Република Северна Македония и този на Албания ще бъде разделен, а фокусът на скрининга ще бъде върховенството на закона, реформата на публичната администрация и функционирането на демократичните институции в страната, за което се очакват пътни карти до март следващата година. 
По думите му промените в конституцията за включването на българите в нея е задължение, което Северна Македония е поела, и не би било добре скринингът да бъде завършен, без да бъдат изпълнени другите задължения, защото това би означавало и прекратяване на преговорите, пише в съобщението.