Младата бургаска художничка Ива Маркова ще има дебютна самостоятелна изложба във Варна

Дебютна изложба „Всички златни часове“ представя във варненската арт галерия „Ларго“ младата художничка Ива Маркова. Тя съдържа серия от живописни творби, създадени специално за пространството, съобщават от галерията. Откриването е на 5 октомври.
Маркова избира вечната любима тема на художниците - натюрморта с цветя. "Изображенията ѝ са със смели мазки на четката и напластявания на боята, което придава усещане за трептене и движение на растенията", коментира галеристката Нели Вълчева. Тя смята, че авторката влага и философски ракурс при работата си, който може да се усети и в заглавията на творбите, сред които личат „Началото“, „Кръговрат“, „Записани сънища“, „Истините“. Разсъжденията за тихата промяна на живата материя и нейния бавен ход към неумолимия край са ясно визуализирани в цикъла картини озаглавен „Часовете“. 
„Има една особена светлина вътре в обектите когато се съзерцават на живо и всеки ден тя е различна“, изтъква младата художничка. Тя залага идеята, че това е малка част от тайната градина, в чиято шарена сянка играем като деца, където всеки ден е различен от предишния. „Като цвете, което се ражда, за да озари своето малко пространство със светлината си и после да угасне в тишината на някой следобед“, казва Ива Маркова.
Младата авторка е родена на 26 март 1996 г. в Бургас. Завършила е живопис в Националната художествена академия в София, след което активно участва в сборни изложби, пленери и конкурси в страната. Има награди от национални ученически конкурси за актова рисунка от натура и за артистична рисунка. 
Събитието е второто по проекта „Нови хоризонти“, който, както БТА писа, дава възможност за изява на млади творци до 35 години в началото на артистичния им път чрез финансиране от националния фонд „Култура“. Предишното събитие от цикъла бе на варненския художник Драго Дочев.