Затворници във Великобритания ще бъдат тествани за наркотици след освобождаването им

Хиляди бивши затворници във Великобритания ще бъдат подлагани на задължителни тестове за наркотици след освобождаването им от затвора, предадоха ДПА и Прес асосиейшън.
Целта на програмата, която е на стойност 1,2 млн. британски лири (1,3 млн. долара), е да намали престъпленията и смъртните случаи, свързани с наркотици.
От днес осъжданите, настанени в общежития за пробация, ще бъдат проверявани на случаен принцип за 14 вида наркотици. Инициативата преминава под наблюдението на министъра на затворите Роб Бътлър, който миналата година в качеството си на депутат, предупреди, че режимът за тестване на затворниците не е намалил смъртните случаи, свързани с наркотици.
Бившите затворници, чиито наркотични навици са пряко свързани с престъпленията им, ще трябва всяка седмица да дават урина за анализ, а останалите ще бъдат проверявани поне на два пъти по време на престоя им в пробационните центрове. Осъжданите, които дадат положителен резултат, или ще бъдат подлагани на "интензивно" лечение, или ще бъдат вкарвани отново в затвора.
Очаква се всяка година сред бившите затворници да бъдат правени по около 30 хиляди теста, които могат да установят наличие на традиционни "твърди" наркотици като кокаин, а също и на синтетични субстанции като "Спайс".
Според правителството незаконното разпространение на наркотици струва на британските данъкоплатци близо 22 милиарда лири всяка година, вкл. разходите на Националната здравна служба, затворите и полицията.