Върховният съд на САЩ ще изслуша опит турската банка Халкбанк да избегне редица обвинения

Върховният съд на Съединените щати се съгласи днес да изслуша опита на турската държавна банка Халкбанк да избегне обвинения в пране на пари, банкови измами и заговор заради предполагаема помощ към Иран за избягване на икономическите санкции, съобщава Асошиейтед прес, отбелязвайки, че процесът обтегна отношенията между САЩ и нaтовския им съюзник Турция.
Съдиите ще разгледат жалба на Халкбанк срещу решение на по-нисша инстанция, с което се отхвърля твърдението на банката, че е освободена от наказателно преследване в САЩ съгласно закон от 1976 г., наречен Закон за чуждестранните суверенни имунитети, който ограничава юрисдикцията на американските съдилища върху съдебни дела срещу чужди страни, тъй като мажоритарен собственик на банката е турската държава.
През 2019 г. федералните прокурори в Ню Йорк повдигнаха обвинения срещу Халкбанк, като я обвиниха в участие в схема за изпиране на около 20 млрд. долара от ирански петрол и природен газ в нарушение на санкциите на САЩ срещу Иран.
Банката не се призна за виновна по обвиненията в банкова измама, пране на пари и заговор във връзка с твърденията, че е използвала парични услуги и подставени лица в Турция, Иран и Обединените арабски емирства, за да избегне санкциите.