Литва запазва треньорския щаб на националния тим по баскетбол, Кестутис Кемзура се завръща начело

Литовската баскетболна федерация реши да запази целия треньорски щаб на мъжкия национален отбор на страната начело със старши треньора Казис Максвитис и помощника му Кестутис Кемзура.
Максвитис, който е наставник и на Жалгирис (Каунас), обаче няма да може да води представителния състав в предстоящите мачове от квалификациите за Световното първенство през 2023 година и ще бъде заместен от Кемзура, съобщи специализираното издание basketnews.com. Причината е засичането на датите за националните отбори и участниците в Евролигата, сред които е и Жалгирис.
Тимът на Литва е домакин на Франция на 11 ноември, а на три дни по-късно ще гостува на Черна гора във втория етап на световните квалификации, докато Жалгирис има гостуване на френския АСВЕЛ Вильорбан на 10 ноември, а на 18-и същия месец трябва да посрещне италианския Олимпия Милано.
52-годишният Кестутис Кемзура в момента не е ангажиран с клубен тим и ще влезе в ролята на старши треньор на националния отбор на Литва след 10-годишна пауза. Той води състава между 2010-а и 2012 година, като спечели бронз на Световното първенство през 2010 година, но напусна след Олимпиадата в Лондон.
Литва бе сред съперниците на България в първия етап на пресявките за класиране на Мондиал 2023, а на провелото се през септември Европейско първенство за мъже завърши на 15-о място в крайното класиране.