Косово въвежда визи за всички руски граждани без изключения

Правителството на Косово взе решение на днешното си заседание да въведе визи за всички граждани на Русия, които искат да влязат или да използват страната за транзитно преминаване по какъвто и да е начин, предаде кореспондентът на МИА от Прищина.
Премиерът Албин Курти заяви, че руските граждани с редовни, служебни и дипломатически паспорти, както и тези, които имат биометрично разрешение за пребиваване, издадено от страните от Шенгенската зона, са длъжни в бъдеще да се снабдят с косовска виза, било за влизане, за преминаване или за престой в Косово.
Представяйки предложението, което беше прието на днешното правителствено заседание, заместник-министърът на външните работи Лиза Гаши подчерта, че предложената мярка е в съответствие с последното решение на Европейския съюз относно визите за руски граждани.
За гражданите на Руската федерация се изисква виза при влизане в Република Косово - без изключения. Това предложение на министерството на външните работи е в съответствие с международните задължения, поети от Косово в съответствие с последното решение на ЕС за отмяна на споразумението за улесняване на получаването на шенгенски визи за руските граждани, заяви Гаши.