Много вероятно е Европа да изпадне в рецесия

Президентът на Групата на Световната банка (WBG) Дейвид Малпас предупреди, че може да минат години, докато производството на енергия в световен мащаб намали своята зависимост от Русия, което се налага поради нейната военна инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. Това ще удължи периода, в който икономиките са изложени на риск от стагфлация или на слаб икономически растеж и висока инфлация, смята Малпас.
В реч, която произнесе в Станфордския университет, президентът на Световната банка каза, че е много вероятно Европа да изпадне в рецесия, докато Китай рязко забавя икономическия си растеж, а икономиката на САЩ се свива през първата половина на годината. 
Подобно развитие на нещата би имало "мрачни последствия" за развиващите се страни, подчерта Малпас. Той смята, че те ще бъдат изложени на "последователни и влошаващи се" предизвикателства пред своето развитие.
"За да се справим с настоящата "перфекта буря", която е съвкупност от повишаване на лихвените проценти, висока инфлация и забавящ се икономически растеж, трябва да предприемем нови макро и микроикономически мерки, сред които по-целесъобразно насочване на разходите и ясно изразени усилия за увеличаване на доставките", заяви Малпас.
Той каза, че докладът на тема "Бедност и споделен просперитет", който банката ще представи, показва, че след десетилетия на прогрес усилията за намаляване на бедността започват да се забавят през 2015 г., поради което още 70 милиона души са изпаднали в крайна бедност.  
"Средният доход на населението в глобален мащаб е намалял с 4 процента", се казва в доклада, който ще бъде представен през следващата седмица. Това е първото свиване на глобалния среден доход, откакто Световната банка започва да измерва този индикатор през 1990 г., заяви Дейвид Малпас.
"Развиващите се страни са изправени пред изключителни предизвикателства в краткосрочна перспектива на фона на рязко увеличение на цените на минералните торове и на енергията, повишаване на лихвените проценти и на кредитните спредове, обезценяване на валути и отлив на капитали", каза президентът на Световната банка.
Той подчерта, че спешно е необходимо да бъдат отпуснати още средства за образование, за превенция и профилактика в сферата на здравеопазването и за подпомагане на адаптацията на икономиките към климатичните промени. Успоредно с това трябва да бъдат предприети стъпки за намаляване на "зашеметяващите нива на дългове, с които са обременени много развиващи се страни".
Бордът на директорите на Световната банка ще обсъди през следващия месец предложения за замяна на годишната си класация "Да правиш бизнес" (Doing Business), която отчита условията за развиване на бизнес в отделните страни, съобщи Малпас.
Изготвянето на тези класация беше прекратено през септември 2021 г., след като бяха установени несъответствия в данните, които тя представя, припомня Ройтерс.