Бившият външен министър на Кипър Никос Христодулидис води убедително в проучванията преди президентските избори през февруари

Стабилна преднина от над 20 процентни пункта за бившия кипърски външен министър Никос Христодулидис отчита проучване на електоралните нагласи малко повече от четири месеца преди президентските избори в Република Кипър.
Проучването е проведено от агенцията Rai Consultants по поръчка на кипърския клон на гръцката телевизия Алфа.
От запитаните 34 процента заявяват, че ще гласуват за Христодулидис. Той е член на управляващия в момента консервативен Демократически сбор, но не е официалната кандидатура на партията, а е независим кандидат, подкрепен от центристката Демократическа партия и лявоцентристкото Движение за социалдемокрация.
На второ място в анкетата е официалната кандидатура на Демократическия сбор, лидерът на партията Авероф Неофиту, с 13,6 процента подкрепа от избирателите. Трети с 11,5 процента подкрепа е кандидатът на лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) Андреас Мавроянис. Останалите кандидати събират под 4 процента подкрепа от избирателите.
Категорично намерение да гласуват заявяват 72 процента от имащите право на глас. 17 процента заявяват, че по-скоро ще отидат да гласуват, 7 процента – по-скоро не, 3 процента със сигурност няма да дадат гласа си, а 1 процента не са дали отговор.
Анкетата е изследвала и възможните сценарии на втория тур на изборите. При малко вероятния вариант на втория тур да са Мавроянис и Неофиту, кандидатът на АКЕЛ ще получи 41,2 процента срещу 32,7 процента за кандидатурата на Демократическия сбор, 11,7 процента няма да гласуват, а 9,5 процента ще подадат бяла бюлетина.
При балотаж Христодулидис-Мавроянис Христодулидис ще спечели категорично с 59,2 процента срещу 22,4 процента.
При най-вероятния сценарий за втори тур между Христодулидис и Неофиту бившият външен министър Христодулидис ще победи с 59,9 срещу 18,7 процента, показва анкетата.
Президентските избори в Република Кипър са насрочени за 5 февруари догодина, а евентуалният балотаж ще бъде седмица по-късно, на 12 февруари.