Енрико Лета обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране на следващия партиен конгрес

Ръководителят на италианската Демократическа партия Енрико Лета заяви, че ще се оттегли начело на политическата си формация, след като тя претърпя поражение на изборите в Италия, произведени вчера, предаде АНСА.
Лета каза, че няма да се кандидатира за преизбиране на следващия партиен конгрес. Той подчерта, че е задача на новото поколение в партията да състави силна опозиция на правителството, което се очаква да бъде сформирано от десницата, спечелила изборите вчера.
"Днес е тъжен ден за Италия и за Европа. Демократическата партия няма да позволи на Италия да изчезне от сърцето на Европа", заяви Лета.
Вчера десницата в Италия спечели изборите благодарение на "Италиански братя" на Джорджа Мелони, която получи най-много проценти в рамките на тази дясната коалиция. Продължава преброяването на гласовете, но при почти преброени бюлетини дясната коалиция има около 44 процента, а лявата коалиция, сформирана около партията на Лета, има около 26 процента. В рамките на двете коалиции партията на Мелони има съответно около 26 процента, а тази на Лета - около 19 процента.