МИНА: Джурович: Местните управи в Черна гора да разработят програми, насочени към привличане на туристи

Министърът на икономическото развитие и туризма Горан Джурович покани представители на местните администрации да разработят програми за предстоящия зимен сезон, насочени към привличане на туристи, с акцент върху периодите преди и след високия туристически сезон, предаде специално за БТА черногорската агенция МИНА.
Прессъобщение на Министерството на икономическото развитие и туризма цитира думите на Джурович на среща на Координационния орган за подготовка и наблюдение на туристическите сезони, че според Централната банка на Черна гора приходите от туристическата индустрия са възлизали на приблизително 238 милиона евро през първите две тримесечия на тази година.
„Това е със 106 процента повече в сравнение с първите шест месеца на миналата година и представлява 93,3 процента от приходите, събрани през същия период на 2019 г.“, каза Джурович.
Джурович припомни, че според [статистическия институт на Черна гора] Монстат оборотът на туристическата индустрия през първите седем месеца на тази година е със 78,8% по-висок спрямо същия период на миналата година и е 90% от оборота през първите седем месеца на 2019 г.
„За мен е голямо удоволствие да се види, че са постигнати добри резултати в северните общини“, каза Джурович, добавяйки, че туристическият сезон в Жабляк и Колашин е бил много успешен.
Той каза, че Черна гора постепенно се превръща в дестинация, която не се разпознава само по слънцето и морето, но и по туристическите продукти, предлагани в северния регион.
(Новина, избрана от черногорската агенция МИНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)