Премиерът на Израел призова международната общност да използва сила, ако Иран разработи ядрено оръжие и подкрепи двудържавно решение на израело-палестинския

Премиерът на Израел Яир Лапид призова днес от трибуната на Общото събрание на ООН международната общност да използва сила, ако Иран разработи ядрено оръжие, предадоха световните агенции.
"Единственият начин да попречим на Иран да има ядрено оръжие е да поставим на масата една заплаха, на която може да се вярва. И тогава, и само тогава, ще е възможно да се преговаря по едно по-дългосрочно и по-солидно споразумение с тях", заяви Лапид. "Трябва да е ясно за Иран, че ако той напредне с ядрената си програма, светът няма да реагира с думи, но ще използва сила", добави той.
Лапид изрази също така подкрепа за решение с две държави на конфликта между Израел и палестинците.
"Въпреки препятствията едно споразумение с палестинците, основаващо се на две държави за два народа, е най-доброто нещо, което може да се направи, за да се гарантира сигурността и икономиката на Израел и да се предложи бъдеще на нашите деца", допълни Лапид.
"Днес все още голямо мнозинство от израелците подкрепят тази визия за решение с две държави и аз съм един от тях. Ние имаме само едно условие:  една палестинска държава, която да бъде мирна", добави той. Словото му вече изтече в израелски медии и бе критикувано от политическите опоненти на Лапид.
Израел е в предизборна кампания за предсрочните избори на 1 ноември.