Военните оркестри са важна част от духа на армията, заяви бригаден генерал Иван Маламов

Във Велико Търново преди 143 години, при приемането на Търновската конституция, за първи път звучи военна духова музика и досега военните духови оркестри са неизменна и много важна част от българската армия и затова трябва да им отдадем чест, каза при откриването на 15-ия Фестивал на военните духови оркестри бригаден генерал Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Военните оркестри са създадени още преди да имаме държава и са важна част от духа на армията, те са важна част от всички военни и обществени ритуали, допълни той. 
Фестивалът беше открит днес с дефиле на централната улица в навечерието на честването на 114 години от обявяването на Независимостта. Военният духов оркестър на гарнизон в Браила с диригент първи лейтенант Лонут Раул с мажоретен състав е чуждестранното участие. По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подполковник Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска.
Фестивалният духов оркестър „Маестро Николай Косев“е домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков.
Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11:30 часа от Царевец. В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на военните музиканти на площада пред сградата на Български пощи. Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.