АКП: Камбоджа обмисля нова инициатива за привличане на тайландски туристи да посетят храмовия комплекс в Ангкор

Междуведомствената комисия за улесняване на пътуването и транспорта на туристи и пътници на международните гранични пунктове и международните пунктове в Камбоджа инициира привличането на тайландски туристи към посещаване на археологическия парк Ангкор, провинция Сием Реап, чрез използване само на гранични пропуски, предаде АКП за БТА. 
Инициативата беше обявена по време на проведеното вчера заседание в Пномпен на Междуведомствената комисия под председателството на Негово Превъзходителство Тхонг Кхон, който е и министър на туризма.
Негово Превъзходителство Хор Сарун, държавен секретар към министерството на туризма и вицепрезидент на Междуведомствената комисия, каза след срещата, че Н. Пр. Тхонг Кхон ще предложи инициативата на правителството на краля.
Съгласно инициативата тайландците, живеещи в пограничените райони до Камбоджа, могат да преминат границата и да посетят комплекса храмове Ангкор в провинция Сием Реап, като използват само граничен пропуск вместо паспорт, каза Негово Превъзходителство Хор Сарун. Той обясни, че тайландците от провинция Са Каео могат да влязат в камбоджанската провинция Бантеай Меанчей, след което да продължат към Сием Реап. Тайландците от провинция Сурин пък могат да отидат до провинция Одар Меанчей и след това да вляза в провинцията, където се намира храмовият комплекс Ангкор.
Инициатива ще допринесе за плана за възстановяване на туризма в Камбоджа.
Световноизвестният археологически парк Ангкор в Камбоджа е привлякъл 83 854 чуждестранни туристи през първите седем месеца на 2022 г., което е 13,5 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, според изявлението на държавната „Ангкор Ентърпрайс“ (Angkor Enterprise).
От януари до юли кралството е приело общо 743 459 чуждестранни туристи, което е увеличение с 560 процента на годишна база, се посочва в доклада на министерството. Докладът също така подчертава, че Тайланд, Виетнам и Китай са начело в списъка на страните, от които идват чуждестранните туристи в Камбоджа.
Провинциите на Тайланд, които граничат с Камбоджа, са Убон Ратчатани, Сисакет, Сурин, Бури Рам, Са Каео, Чантабури и Трат.
В момента Камбоджа и Тайланд въвеждат разрешителни за влизане и излизане на националната им територия за хора, живеещи от двете страни на границата.
Притежателите на граничен пропуск могат да преминават границата без паспорт. За да получат този граничен пропуск, хората трябва само да имат лична карта и да кандидатстват за пропуска.
(Новина, избрана от камбоджанската агенция АКП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)