Неформална академия ще връчва награди на значими фестивали, които се провеждат във Варна

Културни събития, провеждащи се във Варна, ще бъдат отличавани от неформална Фестивална академия, чието основаване бе обявено днес в Пресклуба на БТА в крайморския град.
Инициативата е на д-р Любомир Кутин, който от две години работи по проекта „Дигитален каталог на фестивалите във Варна“, систематизирайки информацията в специален сайт. Тази година проектът има продължение „Фестивален дневник“, част от който е и сформирането на Академията,  връчваща годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона. Засега те ще бъдат в четири категории - „Артистичен принос”, „Грижа за публиката”, „Социална отговорност”, „Дигитална среда”. 
Целта на проекта е да се попълни празнината по отношение на систематизирането на паметта, каза Кутин. Академията ще открои няколко фестивала, които покриват професионални стандарти. Те ще бъдат определени с помощта на анкетни карти, разработени от инициаторите. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в края на годината. Дългосрочната цел на Академията е да бъдат стимулирани качествените фестивали във Варна, посочи Кутин. Той изтъкна, че проблем за сектора е липсата на дефиниция за „фестивал“, както и ползването на проектен принцип при финансирането на утвърдени събития. „Ресурсите трябва да се насочват към оценка на качеството. Необходимо е да възстановим нашата разрушена оценъчна система“, заяви той. 
В пресконференцията се включи онлайн председателят на Управителния съвет на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, който припомни, че в последните години има бум в създаването на фестивали, а държавата започва да придобива по-голяма роля в живота им. Точно затова има нужда от фактори като Фестивалната академия във Варна, която ще даде възможност на сектора да се самооценява, което е много положителен процес, изтъкна Димитров. Според него най-важно е да бъдат разграничени художествените фестивали от чисто комерсиалните, които нямат общо с изкуството.
В новата неформална академия ще участва и Обсерваторията по икономика на културата. Диана Андреева от организацията посочи, че Международният фестивал „Варненско лято“ служи като добър пример при формирането на европейските политики в сектора и те ще се радват да оценят приноса на всички събития за региона. 
Фестивалите са пряк инвеститор в икономиката на града, изтъкна Десислава Георгиева от Община Варна, която се включи в срещата в Пресклуба на БТА. Тя счита обаче, че няма как да се ограничи появяването на нови събития, особено за съвременно изкуство и подчерта, че тенденцията в Европа е те да бъдат все по-често мултижанрови, излизащи от познатите досега модели. 
На разговора присъстваха още представители на Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", Държавен архив и Икономически университет - Варна.
За проекта „Фестивален дневник“, освен д-р Любомир Кутин, работят и девет студенти от различни университети. В дигиталния каталог в интернет те са описали 75 фестивала и са създали съдържание над 1500 архивни единици.