Драматичният театър в Габрово отбелязва 77 години от първия си премиерен спектакъл с пиесата "Майстори" от Рачо Стоянов

Драматичният театър "Рачо Стоянов" отбелязва на 10 октомври 77 години от първия премиерен спектакъл, изигран на габровска сцена. Първите 77 билета, закупени от театралната каса, ще бъдат по 7 лева  -  за 77-ия сезон на театъра, съобщиха от пресцентъра на габровската трупа.
За честването е поканен спектакълът "Майстори“ по пиесата на патрона на театъра Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Продукцията е на Драматичния театър „Н. О. Масалитинов“ - Пловдив и ще бъда представена на 10 октомври от 19:00 часа.
Пиесата се е превърнала в класика на българската драматургия, тъй като разглежда темата за красотата, творческата сила и вдъхновението, преплетени в неотделима цялост, разказа Емилия Илиева, връзки с обществеността в театъра. По думите ѝ дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и добродетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се жертват в името на творението, е водещ в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в "Майстори" паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.
Илиева обясни, че пиесата има съвременен прочит, с който ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров. Те влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата "Майстори", за да предложи нова гледна точка към нея, припомня Илиева.
На 10 октомври 1945 година е било първото професионално театрално представление, което поставя и началото на историята на театъра в града. Първата премиера на сцената на театъра е "Хъшове" от Иван Вазов, а първият директор е бил Мишо Георгиев.