БДЖ пуска влакове между Русе и Пловдив

От догодина русенци ще могат да пътуват с влак до Пловдив и обратно. Това става ясно от проекта на график за движение на влаковете за 2023 г., който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на БДЖ.
За подобряване на свързаността с железопътен транспорт между Северна и Южна България ще бъде удължен маршрута на два бързи влака, които пътуват по направлението Русе-Стара Загора-Русе. За тези композиции е предвидено вече да се движат по маршрута Русе-Пловдив-Русе, съобщават от БДЖ.
Парадоксално, но обществен транспорт между два от най-големите градове в България - Русе и Пловдив, липсваше в продължение на дълги години. По този маршрут няма и директни автобуси, така че единственият начин да се стигне до Пловдив без личен автомобил беше с множество прекачвания.
След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.
Предложения за изменения в проекта на график за движение на влаковете за 2023 г. могат да бъдат изпращани до 10-ти октомври 2022 г.