„Рига“ оспорва отказа за строителство на нова висока сграда

„Рига Палас“ не се отказва от намерението си да построи още една висока сграда в крайбрежната зона и се опитва да преодолее съпротивата на Общината по този въпрос, внасяйки иск в Административния съд в Русе. Фирмата оспорва заповедта на кмета Пенчо Милков от 2 август за спиране на производството по нейното заявление за изработване на ПУП (Подробен устройствен план) на ул. „Кресна“ „за хотел и Главно управление на туризма“.    

В първото си заседание по делото тази седмица магистратите задължиха двете страни да представят допълнителни документи и цялата административна преписка. Поискана е и информация от Национален институт за недвижимо културно наследство, от който е поискано започване на производството по идентифициране на обекти като недвижима културна ценност.
Дали предложеното високоетажно застрояване ще внесе дисонанс в архитектурно-градоустройствения контекст в тази представителна част на града е бъде ключов въпрос за решаване на делото и затова решаващо ще бъде мнението на архитекти и изкуствоведи. Както „Утро“ писа, бъдещата седеметажна сграда ще бъде долепена до калкана на съседния блок, на сляпата стена на който се намира един от образците на сграфито изкуството - творба на един от най-известните български художници проф. Димо Заимов. Така ще бъде заличено едно внушително произведение на монументалното изкуство и заедно с това ще бъде нарушен цялостният комплекс на хотел „Рига“ с прилежащите пространства, смятат русенски художници и архитекти.
Срещу инвестиционните намерения за високо строителство до хотел „Рига“ се обяви в официална своя позиция и „ДОКОМОМО България“ - българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение. Според организацията бъдещата сграда ще наруши устройствената значимост на хотелския комплекс като репер в крайбрежния градски силует като закрие ключови, характерни гледки към хотелския комплекс от прилежащото пространство, крайбрежния булевард и центъра на града.