Белга: Двойно повече белгийци не могат да плащат сметките си за енергия в сравнение с 2021 г.

В сравнение с преди година над два пъти повече белгийци имат проблеми с плащането на сметките си за енергия. Най-големите енергийни доставчици забелязват забележително увеличение на броя на молбите за погасителни планове. Това предаде за БТА белгийската агенция Белга, като се позовава на публикация в петък на белгийския вестник „Хет лаатсте ниус“ (Het Laatste Nieuws).
„В сравнение с преди една година, имаме 2,5 пъти повече заявки за разсрочване на вноските“, казва Грейт Рузен, говорител на „ТоталЕнърджис“ (TotalEnergies), четвъртият по големина доставчик на енергия в Белгия. Доставчикът на енергия „Мега“ (Mega) също отбеляза увеличение на дела на клиентите с разсрочено плащане през последните месеци от 1% на 2,5%. Всички други доставчици говорят за „значително увеличение“.
Проблемите с плащането възникват както при клиенти с търговска тарифа, така и при тези със социална тарифа. Освен това доставчиците забелязват, че не само погасяването на крайната фактура става все по-проблемно, но и че все повече клиенти не могат да направят авансовите си плащания.
Увеличението се обяснява с главоломно високите цени на енергията. Те са се повишили рязко от септември насам и оттогава никога повече не са падали. Според данните на фламандския енергиен регулатор (VREG) средната годишна сметка за природен газ по договор, сключен през юли, достигна най-високото ниво досега.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)