Кенийските телевизии вече не съобщават прогнози за резултатите от изборите, произведени във вторник

Кенийските телевизии спряха да съобщават прогнози за резултатите от изборите, произведени във вторник, предаде Франс прес.
Това повдигна въпросителни във връзка с изхода от изборите, а преброяването на бюлетините продължава. 
Очаква се кенийската Независима избирателна комисия до 16 август да оповести окончателните резултати от изборите за президент и парламент и зат местна власт.
Преброяването започна във вторник вечерта и продължава и днес.
От сряда кенийските телевизии започнаха да дават прогнозни резултати, базирани на собствени изчисления, но тях имаше разминавания и противоречия. Прогнозите очертаваха картина, при която се оформя ожесточена надпревара между Райла Одинга, подкрепен от действащия президент на африканската страна, и Уилям Руто, досегашен вицепрезидент.
От днес обаче телевизиите престанаха да излъчват прогнозни резултати, а обяснения не бяха дадени. Избирателната комисия призова кенийците да проявят търпение.
"Не бива да изпадате в паника, като виждате различните резултати, които съобщават медиите", заяви Уафула Чебукати, ръководител на Избирателната комисия. Той беше категоричен, че е редно сънародниците му спокойно да изчакат обявяването на окончателните резултати.
В Кения от 2002 г. насам няма резултати от избори, които да не са били оспорвани, като понякога се е стигало и до сблъсъци и насилие, отбелязва Франс прес.