Земеделски производители от три области ще събере Празникът на градинаря в добричкото с. Одринци

Близо 20 земеделски производители от областите Добрич, Русе и Търговище ще изложат плодове, зеленчуци, цветя, билки и преработени храни на осмото издание на Празника на градинаря, което ще се състои утре, 13 август, от 10:00 до 17:00 часа в добричкото село Одринци, каза за БТА Елисавета Маринова, секретар на Народно читалище „Възраждане – 1941 г.“.
Тази година събитието включва богата културна програма с участието на около 500 самодейци от 30 читалища от Варненско, Добричко, Русенско, Силистренско и Търговищко, каза още Маринова. Гостите ще могат да разгледат и творби от два конкурса – за детска рисунка и за снимка на тема „Цветя и декорации в моята градина“. За най-малките са предвидени работилници за рисуване и оцветяване, а за възрастните – за вегетариански и вегански храни.  
Производителите ще могат да премерят уменията си в няколко конкурса – за най-добре аранжиран щанд, за най-едър плод и зеленчук, за най-млад и най-възрастен градинар. За всички ще има специално приготвена градинарска чорба. 
Осмото издание на Празника се осъществява по проект на стойност около 15 000 лева. Организатори са Народно читалище „Възраждане – 1941 г.“ и кметството в с. Одринци, Местна инициативна група – Добричка, Община Добричка и Инициативен комитет на зеленчукопроизводителите. Партньори са Художествената галерия и Регионалният исторически музей в Добрич, както и издателство „Славена“.  
Празникът на градинаря е традиция, която се възражда преди седем години, след няколко десетилетия прекъсване, разказа Маринова. След наводненията в региона от 2015 г. зеленчукопроизводители решават да се съберат и да направят курбан, за да предпазят продукцията си от други подобни бедствия. Оттогава събитието се провежда без прекъсване, въпреки пандемията, разказа читалищният секретар.