Художникът Николай Янакиев се представя с изложбата „Горещници“ във Варна

Художникът Николай Янакиев подреди изложба живопис в Галерия „Тереза Зиковска“ във Варна. Колекцията е наречена „Горещници“ и в нея прозира не само светлината и топлината на физическия и духовния свят, а и неустоимата горещина на Жената, отбелязват организаторите.
Авторът живее в София и Париж и по думите на изкуствоведа проф. Чавдар Попов с право се числи към най-известните и най-утвърдените съвременни български художници. Носител е на многобройни награди, успешно участва и реализира свои платна на значими международни форуми. Известна негова картина от цикъла „Момиче пред огледало“ фигурира като възпоменателна марка в чест на автора в каталога за чуждестранно изкуство „Кой кой е“ в Лозана.
Николай Янакиев се изявява в областта на портрета, интериора, голото тяло и абстрактната живопис, ползвайки стилистични прийоми от импресионизма, фовизма, експресионизма и абстракционизма. Цветовете му са експресивно силни, четката оставя ярки следи, казват още за него от варненската галерия.
Художникът е роден през 1954 г. в град Дупница, завършил е Живопис в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници; на Международна академия „Греци – Марино“, Италия; на Асоциацията „Есенен салон“, Франция. Кавалер е на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия.
Има над 95 самостоятелни изложби, сред които в Галерията на Кралския артистичен кръг на Барселона; Дом „Витгенщайн", Виена; Световния фестивал на изкуствата в Ерусалим; Музей „Мимара", Загреб; Галерия „Средец", София; Галерия BCI в Лондон и Прага, както и в Ню Йорк, Мюнхен, Париж.
Притежава награда „Златно перо“ – за принос към българската култура; почетен диплом от Международна художествена галерия „Хенри Танас“, Торонто; награда на журито в 6-ата изложба на пластичното изкуство, Шан-сюр-Марн, Франция. Негови произведения притежават: Националната художествена галерия на България; Галерия „Уфици", Флоренция; Национална галерия за изящни изкуства в Ла Валета, Малта; Колекция на ЮНЕСКО, Бургенланд, Австрия; Колекция „Лудвиг", Кьолн, Германия; частни колекции във Франция, Германия, Белгия, Италия, Русия, Гърция, Финландия, Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Австрия и Испания.