Две доживотни и една присъда от 35 г. затвор за убийството в САЩ на чернокож от расова омраза

Белите баща и син, осъдени за убийството на Ахмад Арбери, след като преследвали 25-годишния чернокож мъж в квартал в Джорджия, бяха осъдени вчера на доживотен затвор за извършване на федерално престъпление от омраза, съобщи Асошиейтед прес.
Съдията от Окръжния съд на САЩ Лиза Годби Ууд произнесе присъдите срещу 36-годишния Травис Макмайкъл и 66-годишния му баща Грег Макмайкъл, като потвърди сериозността на убийството, което разтърси общността им в Брунсуик и стана част от по-широката национална равносметка за расовата несправедливост. И двамата мъже бяха осъдени преди това на доживотен затвор без право на замяна от щатски съд за убийството на Арбери.
През февруари федерално жури осъди двамата Макмайкъл и съседа им Уилям „Роди“ Брайън за нарушаване на гражданските права на Арбери, като стигна до заключението, че те са го взели на мушка заради расата му. И тримата бяха признати за виновни и в опит за отвличане, а Макмайкъл бяха осъдени за използване на оръжие при извършване на насилствено престъпление.
Бащата и синът се въоръжили с огнестрелни оръжия и използвали пикап, за да преследват Арбери, след като той прибягал покрай дома им на 23 февруари 2020 г. Брайън се присъединил към преследването със собствения си пикап и записал с мобилен телефон видео, на което се вижда как Травис Макмайкъл застрелва Арбери с пушка. Бащата и синът казали на полицията, че подозирали, че Арбери е крадец, но разследващите установили, че той не е бил въоръжен и не е извършил престъпление.