Новата Районна избирателна комисия тръгна по стар сценарий

Изборът на новата Районна избирателна комисия, която ще организира вота за осемте нови депутати от региона, тръгна по стар сценарии от последните четири предизборни процедури - спор за ръководни места между партиите, който ще бъде решен от Централната комисия.
Единодушие на свиканите от областния управител Анатоли Станев консултации имаше само около името на председателя - опитната юристка от БСП Милена Хинкова, която идната седмица ще отпразнува 67-ия си рожден ден и за четвърти пореден път ще оглави местната изборна администрация.
След това обещаващо начало дойдоха противоречията - за двете зам.-председателски места и за поста на секретаря.   
Заявка за секретарското място направи „Продължаваме промяната“ и номинира председателя на адвокатската колегия в Русе Ангел Стефанов. ДПС и „Възраждане“ също имаше свои предложения - досегашния зам.-председател на РИК Елиз Халил и бившия юрист в Областната администрация, а сега адвокат Лиляна Владимирова. И трите партии заявиха намерения да се борят за зам.-председателско място, ако не успеят в първото си желание. 
Второто зам.-председателско място също е оспорвано. За него ще се състезават двама юристи -  бившият председател на РИК Николай Братованов, издигнат от ГЕРБ-СДС и дългогодишния съдия и зам.-председател на РИК Ина Райчева, излъчена от „Има такъв народ“.
За членове на комисията „Продължаваме промяната“ предлага Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, ГЕРБ-СДС - Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова, ДПС - Шейнур Еюб, а „Демократична България“ - Стефан Бонев.
Развръзката ще дойде до петък, 12 август, когято ЦИК ще разпредели постовете и ще назначи 13-членната комисия. В нея „Продължаваме промяната“ ще има 4 места, ГЕРБ-СДС - 3, ДПС - 2, а „Има такъв народ“, „Демократична България и „Възраждане“ - по 1. По закон председателят, двамата му заместници и секретарят не могат да бъдат от една и съща политическа сила.