Негово Светейшество патриарх Неофит направи празнично обръщение по случай Преображение Господне

Негово Светейшество патриарх Неофит направи празнично обръщение по случай Преображение Господне.
Текстът на обръщението, който бе публикуван на интернет страницата на Българската православна църква, е следният:    
"ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
Преживяваме период на трудности и тежки изпитания от най-различен характер. В разгара на лятото пандемията от вируса на COVID-19 се завърна с нова сила. С месеци продължава и братоубийствената война в братска православна Украйна. За кратък период от време в живота ни настъпиха огромни промени. Всичко това преживяваме с тревога, защото то създава сред нас чувство за несигурност. На фона на всичко това празникът на светото Преображение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос е за нас като глътка свеж въздух, която поне за миг ни освобождава от мъчителните въпроси и усещането за безизходица, като отвръща погледа ни от земното и многобройните проблеми, пред които сме изправени, и издига духовния ни взор нагоре, към светлината и висините, към обещаното ни последно и вечно Отечество, в което с любов ни очаква Преобразилият се днес на планината Тавор Спасител.
С неизмеримата дълбочина на своето богословско съдържание и с огромната сила на духовното си послание празникът на Преображението ни позволява поне за малко да се откъснем от плена на тревожността и отчаянието, и ни напомня за пореден път най-същественото от спасителната ни вяра – Божият промисъл и замисъл за нас и нашето съществуване, крайната цел на живота ни, която е личното преобразяване на всекиго от нас и достигането до богоподобие и вечен живот. Преображението Господне, което днес честваме с най-чиста духовна радост, ни подсеща отново за онова, което Сам Господ иска да бъде и личната съдба на всекиго от нас. „Аз дойдох – свидетелства Спасителят, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). „Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото“ (Лука 19:10). Да възстанови падналия образ и да ни помогне да достигнем и пълнотата на подобието, „пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).
В какво обаче се състои това преображение, което жадуваме и което Господ очаква от нас? Богословското учение и автентичният аскетически опит на Православната църква свидетелстват, че то започва като преображение на ума. „Недейте се съобразява – съветва ни апостолът на народите – с тоя век, а се преобразявайте чрез обновения ваш ум, та да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия“ (Рим. 12:2). Пътят на преображението, следователно, е път, който води към познаване на Божията свята воля и стремеж да се живее според Божия промисъл, а не според стихиите на този свят, който „цял… лежи в злото“ (1 Иоан. 1:19). Резултатът от това обновление и преображение на ума е обновление и на сърцето и на духа, обновление и преображение на целия човек, защото „… който е в Христа, той е нова твар“ (2 Кор. 5:17).
Нашето преображение е завет към нас от Самия Господ и единственият верен път към преодоляването и отстраняването на всяка неправда в този свят. То започва вътре в човека, за да принесе своите спасителни плодове и навън – в съвместния ни живот като общество и като народ. Не можем да очакваме истинска и трайна промяна в живота ни като общност, преди тази промяна да е започнала от всекиго от нас. Такова е посланието на днешния празник към нас. Само започвайки с преобразяването на самите себе си, на личната ценностна система на всекиго от нас, можем да очакваме достигането и до онази справедливост, чието отсъствие буди днес толкова много обществено недоволство. Единствено когато всеки от нас истински оделотворява завещаните ни от Спасителя и проповядвани от Неговата света Църква божествени заръки, можем да очакваме промяната, за която с право настояват всички: очистването от разяждащата живота ни неправда.
В този ден, малко преди Своите спасителни за нас и за цялото творение страдания, Господ се преобрази на планината Тавор пред учениците Си, за да им покаже пълнотата на Своята божествена природа, която е пълнота и на онзи богочовешки живот, за който човекът – венецът на творението, е бил предназначен в божествения съвет на Пресветата Троица. Към тази пълнота на Истината и на Живота, към тази нетварна Светлина, която първи видяха апостолите на Тавор, сме призвани всички и преображението ни е единствено важна и същностна житейска задача. 
Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!
Честит и благословен празник!".