Китай премина от търсене на мирно решение към употребата на сила, каза държавният секретар на САЩ

Последните действия на Китай около Тайван означават изоставяне на практиката за мирно решаване на проблемите и преминаване към принуда и употреба на сила. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещение във Филипините, предаде Ройтерс.
На пресконференция в Манила той осъди Китай за ракетните стрелби в Тайванския проток и за оттеглянето от климатичните преговори. По думите на Блинкън Вашингтон ще се постарае да запази отворени каналите за комуникация с Пекин, за да се предотвратяват недоразумения.
Блинкън бе приет от новоизбрания филипински президент Фердинанд Маркос Младши, който подчерта, че визитата на Нанси Пелоси в Тайван е показала важността на отношенията между Филипините и САЩ. По думите на Маркос посещението на Пелоси в Тайван не е повишило напрежението, което и преди е било високо.
Американският гост увери домакина, че десетилетният съюз между страните им "е здрав и ще става по-здрав". "Ние се придържаме към договора за съвместна отбрана" и ще си съдействаме с Филипините в отразяването на споделените предизвикателства, каза Блинкън.
Връзките между Вашингтон и Манила бяха разклатени заради опитите за сближаване с Пекин на предишния филипински президенте Родриго Дутерте, припомни Ройтерс.