Ник Кириос се класира на полуфиналите на турнира по тенис във Вашингтон

Шампионът от 2019 година Ник Кириос (Австралия) се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка във Вашингтон (САЩ) с награден фонд 2,1 милиона долара.
Финалистът от „Уимбълдън“ се нуждаеше от 14 минути, за да приключи двубоя си срещу Райли Опелка (САЩ) със 7:6(1), 6:2 в третия кръг на състезанието. Малко по-късно на четвъртфиналите Кириос надигра друг американец Франсис Тиафо, десети в схемата, с 6:7(5), 7:6(12), 6:2 в зрелищен сблъсък продължил 2 часа и 31 минута. Преди това Тиафо бе победил Ботик Ван де Зандсхулп от Нидерландия с 4:6, 6:2, 6:3.
Ник Кириос обаче се нуждаеше от 6 мачбол в тайбрека на втория сет, за да преодолее американеца. „Франсис беше в позиция да спечели и аз не мислех много, а опитвах да остана в мача, но оцелях“, коментира австралийският тенисист.
Негов съперник на полуфиналите ще бъде Микаел Имер (Швеция), който пък се справи с отстранилия по-рано Григор Димитров американец Себастиан Корда с 6:2, 5:7, 6:3 за два часа и 29 минути игра.
В другия полуфинал един срещу друг ще излязат руснакът Андрей Рубльов и Йошихито Нишиока. 96-ият в ранглистата японец победи Дан Еванс (Великобритания) със 7:6(5), 4:6, 7:5, а Рубльов преодоля на четвъртфиналите участващия с „уайлд кард“ представител на САЩ Джефри Джон Уолф с 6:2, 6:3.
Поставеният под номер 1 в схемата руски тенисист също трябваше първо да доиграе мача си от предишния кръг и отстрани Максим Креси (САЩ) с крайното 6:4, 7:6(8). Андрей Рубльов гони четвърта титла от АТП сериите тази година, което би го изравнило с испанците Рафаел Надал и Карлос Алкарас за най-много спечелени трофеи през 2022-а.
„В главата ми вторият сет беше приключила и просто мислех да направя каквото мога и да се подготвя за битка в третия“, заяви Рубльов след успеха над Креси.