"Уолмарт" съкращава близо 200 служители, съобщават медии

Американската търговска верига "Уолмарт" (Walmart Inc) съкращава около 200 от своите служители на фона на предупреждението, което отправи неотдавна, че очаква спад на печалбата си поради повишаващите се разходи и слабото търсене, предаде ДПА. Агенцията цитира съобщения, позоваващи се на имейл, изпратен от компанията.
Съкращенията включват служители, които отговарят за последния етап от изпълнението на доставките, както и такива, които са ангажирани с представянето на стоките, предлагани от търговската верига, информира агенция Блумбърг.
Същевременно "Уолмарт" продължава да създава нови работни позиции в ключови сектори като електронната търговия, рекламата, доставките и при продажбата на продукти за здраве, красота и уелнес.
"Модернизираме нашата структура и променяме определени позиции, за да осигурим по-успешно бъдеще на компанията, в което тя е по-отчетливо и по-добре позиционирана на пазара. Същевременно продължаваме да инвестираме в ключови сектори и да създаваме нови работни позиции, за да бъде подкрепено изпълнението на нарастващия обем от услуги, които предлагаме на нашите клиенти и доставчици, на цялата бизнес общност", се казва в имейла на "Уолмарт", цитиран от ДПА.
Информацията за съкращенията идва, след като миналата седмица корпорацията намали прогнозата си за ръста на печалбата през второто тримесечие на годината и през финансовата 2023 г. Най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света обяви, че високите цени на храните и горивата ограничават възможностите на клиентите й да купуват основни стоки.
Американската компания понижава за втори път в рамките на по-малко от три месеца прогнозата за ръста на годишната си печалба. 
"Уолмарт" е един от най-големите работодатели в света. Около 2,3 милиона души работят за корпорацията в глобален мащаб, като 1,6 милиона от тях са заети в САЩ, информира сайтът на компанията.