Саудитският престолонаследник благодари на Макрон за "топлия прием" във Франция

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман благодари днес на френския президент Еманюел Макрон за оказания му вчера "топъл прием". Визитата обаче скандализира правозащитниците, предаде Франс прес.
Макрон посрещна снощи с дълго ръкостискане поканения на работна вечеря в Елисейския дворец принц, който на практика управлява кралството.
Това бе първото посещение на Мохамед бин Салман във Франция след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги от саудитски агенти.
В послание до Макрон престолонаследникът изрази "дълбоката си признателност" към френския президент и му благодари за "топлия прием и гостоприемството" по време на тази официална визита.
Той допълни, че разговорите му с френския лидер са потвърдили "общата им воля да засилят стратегическото партньорство между двете приятелски страни във всички сфери, да продължат координирането и съгласуването на въпросите от общ интерес и да засилят сигурността и стабилността в региона".
В посланието се уточнява, че посещението е приключило и Бин Салман вече е напуснал Франция.
Критик на саудитската власт, Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул, където бе дошъл да иска документи, необходими му за сключване на брак.
Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги бе депозирана вчера в Париж срещу Мохамед бин Салман, обявиха по-рано две неправителствени организации и техният френски адвокат.
Хатидже Ченгиз, годеница на Джамал Хашоги, заяви вчера, че е "скандализирана и възмутена от това, че Еманюел Макрон приема с всички почести палача" на годеника й.
Разузнавателните служби на САЩ обявиха, че отговорност за убийството носи Мохамед бин Салман. Принцът престолонаследник отрича да е дал заповед за извършване на подобно убийство, въпреки че каза, че като държавник по принцип носи отговорност за случилото се.