Изложбата "Свобода?!" показва в Плевен творби на художници от България и Република Северна Македония  

Изложбата "Свобода?!" показва в Плевен творби на художници от България и Република Северна Македония. Тя бе открита тази вечер в Художествена галерия "Илия Бешков".
Експозицията е част от проекта "Свързване" на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София. Куратор е Иво Пецов, който е и един от петнадесетте автори, представили своите творби.
"Темата за свободата винаги ще бъде актуална. Всеки човек има своя перспектива за света и затова има толкова различни творби в изобразителното изкуство. Това според мен е най-красивото – да видим различен прочит за света и да не се опитваме да го унифицираме, да смачкваме всички останали, които не мислят като нас. Напротив, да бъдем отворени, да видим красотата на различията в другите“, каза пред БТА Иво Пецов.
Изложбата представя общо 40 творби - живопис, графика, плакат, фотографии и едно видео. Тя включва творби на художниците от неформалната група Konektion, които са от Република Северна Македония, но живеят и работят в София: Перица Георгиев - Pepsi (Скопие), Маряна Иванова (Виница), Зоран Мише (Охрид), Иво Пецов (Виница), Павел Челкоски (Охрид) и Марян Зингаров (Струмица). Представени са творци и преподаватели от факултетите по изящни изкуства в Република Северна Македония: Беди Ибрахим (Скопие, FLU), Йован Шумковски (Скопие, FLU), Катерина Деспот (Щип, UGD) и Сърджан Микич (Скопие, IBU ). Заедно с тях свои творби излагат художници и преподаватели от Националната художествена академия - Георги Янков, Нина Русева, Свилен Стефанов и Васил Колев, както и Мария Алексиева от Бургас. 
Експозицията може да бъде разгледана до 12 август.