Тихоокеанските държави призовават Международния съд да вземе решение за опазването на климата

Тихоокеанските острови, застрашени от климатичните промени, призоваха днес Международния съд да вземе арбитражно решение за правните задължения на държавите за борба с изменението на климата, предаде Франс прес.
В изявление, публикувано след срещата на върха в Сува миналата седмица, тихоокеанските лидери отправиха съвместен призив към съда в Хага да изясни задълженията на държавите "да защитават правата на настоящите и бъдещите поколения от неблагоприятните последици от изменението на климата".
Според тях регионът е изправен пред "извънредна ситуация, свързана с климата", която представлява екзистенциална заплаха за тяхното оцеляване.
Островите, много от които са ниско разположени, вече са засегнати от изменението на климата и се надяват, че инициативата ще засили правните рискове, пред които са изправени големите замърсители, и ще ги подтикне към действия.  
Планът ще трябва да бъде подкрепен от мнозинството държави на Общото събрание на ООН през септември, за да бъде представен на най-висшата съдебна инстанция в света.
"Бях ясен и последователен в искането ни за по-амбициозни ангажименти в областта на климата", заяви министър-председателят на Фиджи Франк Байнимарама след срещата на върха, която приключи в четвъртък. "Трябва да сложим край на зависимостта си от изкопаемите горива, особено от въглищата. Това искаме от Австралия, Нова Зеландия" и всички страни с високи емисии, добави той.