Новият управител на ВиК: Започвам срещите със звеното за управление на проекта на Водния цикъл

„В понеделник започвам срещите със звеното за управление на проекта на Водния цикъл. През последната година беше свършена много работа. Изградена и подменена бе 43 км канализационна мрежа. Само за последните два месеца са асфалтирани 25 км от разкопаните улици. В следващите месеци предстои да бъдат асфалтирани и останалите. Трябва да се подменят повече от 50 км водопроводи. Работи се по график“. Това заяви пред Медиапул новият управител на ВиК-Русе Илиан Милев, който в четвъртък бе избран на поста до провеждане на канкурс след внезапната кончина на дългогодишния шеф на ВиК Сава Савов.
 Преди да оглави водното дружество Илиан Милев е прехвърлил собствеността си във фирмите „Лорена 202“, „Монолит ВМ“ и „СтефПро“.
Именно внезапната кончина на управителя на ВиК Русе е причина да има забавяне в работата и проблем с организацията, защото се е получил вакуум, в който никой не е бил упълномощен да разписва заповедите, нарежданията за плащанията и на практика всички документи.
Междувременно Община Русе съобщи, че сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за възникнали проблеми при изпълнение на мегапроекта за реконструкция и изграждане на нова ВиК инфраструктура. 
Те са констатирани при извършване на регулярните проверки от служители на отдел „Инфраструктура и инвеститорски контрол“, както и по постъпили множество сигнали и жалби от граждани относно липса на оградни пана около работните площадки, неукрепени изкопи, депониране на земна маса извън работните участъци и др, съобщиха от кметската администрация.
Общината настоява РДНСК да извърши проверки на редица обекти на ВиК дружеството за евентуални нарушения по Закона за устройство на територията, както и по отношение спазването на плановете за безопасност и здраве.