От ДПС обявиха, че ще отидат на консултациите при президента, но считат, че трябва да се тръгне към предсрочни избори  

От ДПС ще отидат на консултации при президента Румен Радев, но считат, че „час по-скоро“ трябва да се отиде на предсрочни избори. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента. Според нас, много отговорно и много бързо, трябва да тръгнем към едни предстоящи избори, обяви той.
По думите на Карадайъ поведението на участниците в предизборната кампания трябва да е такова, че след вота да се възстанови нормалността и в политиката, и в държавата. Политическият терен да не го превръщаме в бойно поле, а участниците да се състезават с идеи и предложения за преодоляване на кризите, за подобряването живота на гражданите, за сигурността и стабилността и бъдещето на България, призова той. Според Карадайъ наличието на политическа криза създава допълнителни проблеми в страната и трябва да бъде решена.
„Решаването обаче на тази политическа криза, която дойде със заявката „смяна на модела „ГЕРБ“, виждаме, че не се случва. Новият модел е моделът на задкулисието, на олигархията, медийни и енергийни босове да редят кабинети по молове и по джипки. Това не бива и не трябва да се случва“, каза той.
Днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да реализират проучвателния мандат за правителство. Държавният глава информира, че утре ще проведе консултации в парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат. По Конституция първите два мандата се връчват на двете най-големи по численост политически сили в парламента. Третият проучвателен мандат се връчва на парламентарна група по преценка на държавния глава.