Да се направи преоценка на разположението на официалните станции за измерване на замърсяването на въздуха, предлагат от сдружение „За Земята“

Да се направи преоценка на разположението на официалните станции за измерване на замърсяването на въздуха и ако е необходимо, да се поставят допълнителни за отчитане на замърсяването, причинено от транспорта в София. Това каза в националния пресклуб на БТА Ивайло Попов от сдружение „За Земята“. Той добави, че някои от станциите не са поставени на подходящи места и не отчитат правилно замърсяването. 
Виждаме тежкото изоставане на България в сравнение с останалите страни в Европейския съюз по отношение на замърсяването на въздуха от коли и камиони, каза още Попов. Това се дължи на стария автопарк, а България се е превърнала в депо на стари коли от ЕС, посочи той. През миналата година от сдружението са извършили замервания на въздуха в различни точки на София, от които е станало видно, че в града има повишено замърсяване както с фини прахови частици, така и с азотен диоксид.  Повишеното замърсяване е отчетено при основни пътни артерии с интензивен трафик, както и при плътно затворените улици със сгради от двете им страни, посочи Попов. Най-силно замърсяване с азотен диоксид е отчетено на бул. Александър Малинов“, на бул. „Ситняково“, на Орлов мост, на бул. „Ломско шосе“ и др., посочи още той. Попов припомни, че Столична община работи по изготвяне на програма за зони с ниски емисии.
Всяка година хиляди българи умират преждевременно заради замърсяване на въздуха, каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Основният замърсител е дизеловият автомобилен транспорт, а никой не насърчава ходенето пеша или придвижване с велосипеди, допълни той. По думите му в цяла Европа се ограничава влизането на замърсяващи автомобили в центъра на големите градове, а в България няма нито една такава зона. 
Хибридните превозни средства с външно зареждане, както и автомобилите с природен газ, ще намалят вредните емисии, каза Ренета Илиева, член на асоциацията. Илиева представи проучване, направено за Европейския алианс за обществено здраве. В заключението на проучването се посочва, че нетехническите мерки, водещи до намаляване на автомобилното движение, е много вероятно да доведат до по-голямо намаляване на външните разходи от автомобилния транспорт, ако това доведе до по-малко катастрофи и по-малко задръствания.