Прерязаха лентата на възстановената крепост "Боровец" край Правец

Прерязаха лентата на възстановената крепост "Боровец" край Правец, съобщиха от фирмата, извършила консервацията на обекта “ПиЕсПи” ЕАД.
Събитието се случи след 14 години проучвателна работа на обекта Антична и Късноантична крепост „Боровец“, над с.Разлив, през отминалия уикенд. С това тя е в готовност за включване в националната мрежа от културни обекти, посочват специалистите.
Лентата прерязаха Юлиан Димов – управител на фирма “ПиЕсПи” ЕАД, която извърши консервацията, експонирането и социализацията на крепостта, Таня Борисова – директор на Историческия музей в Правец, и Деян Николов – зам.-кмет на Община Правец.  Малко позната и труднодостъпна, Античната крепост "Боровец" край Правец вече може да посреща посетители след продължилите близо година дейности по консервация и експониране. Над 100 тона материал е закаран до крепостта с коне по тясната планинска пътека, поради липсата на друг достъп до обекта. Дейностите по проекта “Коридори на културното наследство - инструмент за устойчиво развитие на трансграничния регион България-Сърбия”, изпълнени от екипа на фирмата, включват консервация на крепостни стени и останки от сгради вътре в крепостта; изграждане на експозиционни пътеки; изготвяне на информационни табели, представящи историята на обекта; насипване на пътеките с камък.  
Те са финансирани по програма Interreg – ИПП България-Сърбия, по проект, защитен от Историческия музей в Правец, чиято стойност е около 470 000 евро. Проектът в началния си вид е дело на проектантско бюро “Архика” с ръководител арх. Милена Каменова. /ИРС