"Икономист" за данните за засилената имиграция: Един добре дошъл провал

Публикуваните официални данни за нарасналата имиграция сочат, че една от най-амбициозните политики на правителството е претърпяла унизителен провал. И това е добра новина, пише авторитетното британско списание "Икономист", коментирайки статистиката, оповестена днес.
Според нея нетната имиграция (пристигналите минус отпътувалите) във Великобритания за едногодишния период до септември миналата година е достигнала 212 хил. души.
Това е доста повече от предишния 12-месечен период и много повече от обещаното от премиера Дейвид Камерън свиване на броя на новодошлите имигранти под 100 хил. годишно. Няма как тази цел да бъде изпълнена до парламентарните избори в страната, насрочени за май 2015 г., подчертава списанието.
Несъмнено вината за това ще бъде стоварена върху българите и румънците, на които от януари бе разрешено да се наемат на всякаква работа във Великобритания, но са се промъквали в страната още дълго преди това, работейки като самонаети или нелегално. Но не те са в основата на рязкото увеличение, отбелязва "Икономист".
Големият нетен ръст идва от миграцията от страни, който са част от ЕС от доста време. За периода между 2012 и 2013 г. броят на националните осигурителни номера, издадени на поляци, е скочил с 40%, този на испанците - с 36%, а на италианците - с 66%.
Това е добра новина за онези, които виждат цялостната полза от имиграцията, но трябва да е насърчителна дори ако не мислите така. Положителната нетна имиграция общо взето е признак, че страната се развива добре. Поляците в частност умеят да подушват къде има работни места.
Ръстът на имиграцията през миналата година сочи онова, което статистиката сега потвърждава: че британската икономика бележи бум.