Земеделци: Пшеницата е по-скоро изсъхнала отколкото узряла

Оптимистичните прогнози за добра зърнена реколта няма да се изпълнят и в Русенско добивите ще бъдат много под миналогодишните, предричат фермери от региона. По наблюденията им есенниците са в лошо състояние заради сушата в края на май и началото на юни.
„В нашия регион в никой случай няма да има богата реколта. Пшеницата е по-скоро изсъхнала отколкото узряла. Този дъжд, който падна преди време, закъсня с около две седмици. Буквално за една седмица изсъхна пшеницата“, каза за „Утро“ собственикът на „Агро Стар“ и член на Управителния съвет на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев. Той показа сателитни снимки на полето, показващи жизнеността на посевите. И те сочат, че само за десетина дни зърнените масиви сменят цвета си от зелено в жълто и към 19 юни нивата на хлорофил са паднали почти до нула. Промяна, която обикновено се случва постепенно докъм 15 юли.
 Прибирането на есенниците едва сега започва, но и първите официални данни на земеделското министрество не са толкова оптимистични. Към момента е събрана продукция в размер на 2957 тона при реколтирани 724 ха, което прави средно 408 кг от декар. Фермери, ожънали първите площи жито, прибират между 350 и 450 кг от декар. А през миналата година кампанията в Русенско започна със среден добив от 643 кг/декар.
Дори при ниски добиви зърното ще бъде предостатъчно да задоволи 3-4 пъти потребностите на българския пазар. Прогнозите на аграрното министерство са, че общият добив ще падне от 7 на 6 млн. тона. Годишното ни потребление е от порядъка на 1,5-1,7 млн. тона, а по-голямото количество отива за износ. Интересът за покупка на българско зърно това лято е особено висок заради затруднения износ на основния производител на пшеница в света Украйна. По тази причина някои държави забраниха износа. В България такава забрана няма, правителството се отказа и от идеята си да натрупа по-голям резерв. Но пък от месец насам цените на пшеницата на международните пазари падат, така че вероятно екстремната обстановка отива към нормализиране.