Турция ще преразгледа решението за премахване на смъртното наказание след коментар на Ердоган за горски пожар

Турция ще преразгледа решение от 2004 г. за премахване на смъртното наказание, съобщи днес министърът на правосъдието, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган повдигна въпроса във връзка с причината за голям горски пожар тази седмица, предаде агенция Ройтерс.
Смъртното наказание беше премахнато от конституцията в първите години от управлението на Ердоган. След подозрения, че пожарът, който унищожи 4500 хектара на егейското крайбрежие, е бил умишлен, Ердоган каза, че е необходимо по-строго правосъдие. Турските власти съобщиха, че заподозреният, задържан във връзка с пожара, е признал деянието. 
Днес турските власти съобщиха, че пожарът в горите близо до курорта Мармарис е овладян.
След като посети мястото на инцидента вчера, Ердоган заяви, че наказанието за палене на гори трябва да бъде "сплашващо“ и ако това означава да е смъртна присъда, то ще е смъртна присъда.
Говорейки пред журналисти днес в източния град Агръ, министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че коментарите на президента "са инструкции за нас".
"Започнахме да работим по това като министерство", каза Боздаг и добави, че сегашното наказание за предизвикване на горски пожари е 10 години лишаване от свобода, което може да се увеличи до доживотна присъда, ако е част от организирана престъпност. 
Първият голям пожар в страната за това лято започна във вторник и събуди спомените за миналогодишните горски пожари, които бяха най-тежките в историята на страната и опустошиха 140 000 хектара земя.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в четвъртък, че задържаният заподозрян е признал, че е подпалил гората поради семейни проблеми.
В петък министърът на горското стопанство Вахит Киришчи съобщи, че 88 процента от горските пожари в Турция са причинени от хора.
През последните дни местни служители заявиха пред Ройтерс, че властите не разполагат с необходимото оборудване и персонал за още едно лято на пожари.