Очаквам Копривщица да бъде знак за хората да се вгледат повече в традициите си, каза в сливенското село Крушаре доц.д-р Валентина Райчева

Очаквам Копривщица да бъде знак за това хората да се вгледат повече в традициите си и да представят своите местни културни традиции. Това каза пред репортер на БТА доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките. Тя днес е в журито, което оценява самодейните състави в регионалния събор край Тунджа в сливенското село Крушаре. Класираните участници ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.
Това е възможност за поглед към миналото, към това, което са преживявали, пели, играли, представяли техните предци, посочи тя. Според нея хората в Сливенския край ценят своите културни традиции, читалищата и самодейните групи са живи. Впечатление прави стремежът да се запази традиционното облекло във всичките му детайли и богатства и ако нещо не е съхранено, да се направи по стария маниер, с вкус, а не кичозно, каза още тя.
Доц.Райчева отбеляза, че след пандемията хората са отворили сърцата си едва тази пролет. Навсякъде има желание за изява, смята тя. 
Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации от община Сливен събра днешният събор край Тунджа. Освен представители от сливенската община, в него участваха още гайдарска школа от Твърдишко и самодейци от котленското село Мокрен. Те пресъздадоха и интересни обичаи от пролетната и лятна обредност, обреди от жизнения цикъл.
Пред репортер на БТА самодейци от различни читалища в общината изразиха радостта си от това, че могат да участват в събори и масови събития за първи път след пандемията. Те споделиха, че са в намален състав, но ще участват в надпреварата за копривщенския събор. Повечето от тях вече са представили през годините там свои изпълнения и са печелили отличия.
Класираните за копривщенския събор ще бъдат оповестени следващата седмица, посочиха от община Сливен.
Организатор на „На събор край Тунджа“ е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929“- с. Крушаре. Фолклорната надпревара продължава през целия ден.