Съдът във Варна определи временно задържане за руски гражданини до началото на производството по екстрадицията му

Варненският окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни за 46-годишния руски гражданин Алексей А., който по искане на съдебните власти в родината му е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.
Заповедта за ареста му е издадена на 27 април тази година от Кузминския областен съд на руската столица, а поводът е водено разследване срещу него за данъчно престъпление. Руският гражданин е арестуван във Варна днес. 
Съдът прецени, че искането за временно задържане е съобразено с всички законови изисквания, както и че е налице валидна заповед за арест. Руските съдебни власти са декларирали и намерението си да искат екстрадицията на лицето. От документите по делото е видно, че тъй като местонахождението на Алексей А. не е било установено, той е бил привлечен към наказателна отговорност задочно и е бил обявен за международно издирване. Тъй като задържаният е със статут на временно пребиваващ в страната ни, а пред съда не бяха представени доказателства, че е трудово ангажиран, опасността да се укрие за съда е реална, допълват от пресслужбата.
Определението за временното задържане може да се обжалва пред Апелативния съд в тридневен срок.