Медиите се хранят със съдържание, създадено от публиката, каза проф. Хюсеин Амин на конференцията на COPEAM

Медиите се хранят със съдържание, създадено от публиката. Това каза проф. Хюсеин Амин, директор на Центъра за телевизия и дигитална журналистика към Американския университет в Кайро по време на 29-ата годишна конференция на COPEAM (Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион). Дигитализацията и социалните мрежи позволяват на почти всички потребители да имат достъп до информация, коментира той. И добави, че отново заради технологичното развитие аудиторията се превръща едновременно в зрител, в създател и в разпространител на съдържание. 
От голямо значение е проверяването на достоверността на фактите, това, с което медиите и по-конкретно обществените оператори допринасят, са по-широкият поглед и контекстът на показаните факти, каза още професорът. Амин даде пример в тази връзка с кадрите, публикувани в социалните мрежи и медиите във връзка с конфликта в Украйна. Той припомни, че в началото на войната президентът Володимир Зеленски е използвал мобилен телефон и социални мрежи, за да изрази своята позиция. Същите съобщения по-късно са публикувани и от медиите. „Но те добавиха анализ и допълнителни кадри, събрани от украински граждани по улиците. Медиите представиха анализи, от които хората имат нужда, за да разберат по-голямата картина“, добави проф. Амин.
Директорът на центъра за телевизия и дигитална журналистика от Кайро коментира и ключовата роля на обществените медии в разпространението на идеи като равни права за всички хора, независимо от националната им принадлежност. Медиите имат способността да разрешават конфликти преди достигането на връхна точка и трябва да имат принос към установяването на мир, добави Амин.
29-ата конференция на COPEAM, домакинствана от БНТ, разглежда темата "Медиите и глобалната нестабилност: как допринасят за мира". Събитието бе открито от Антон Андонов, член на управителния съвет на Българската национална телевизия. Той прочете приветствените слова на генералния директор на медията-домакин Емил Кошлуков. „Искам да изразя удовлетворението си от темата на конференцията днес. Настъпващите кризи, причинени от пандемията от КОВИД, от военния конфликт в Украйна, остро и категорично поставиха на преден план въпроса за мисията и обществения дълг на медиите във времена на глобална нестабилност, както и за начините, по които медиите могат да допринесат за стабилизацията“, гласи част от прочетеното слово на Кошлуков.  „Ние имаме силата да влияем на нашата публика – гражданите – да се поучат от миналото, да продължат напред, изградят диалог и да живеят в мир“, добави и президентът на COPEAM Роберт Швеб.
В конференцията участваха още Адриен ван Хетерен - член на международния борд на Institute for war & peace reporting (IWPR - Институт за военни и мирни репортажи), Великобритания, Никола Боасе - ръководител "Комуникации и международни отношения“ на фондация Hirondelle (Ирондел), Швейцария, Ирина Недева - президент на Асоциацията на европейските журналисти у нас, и Моханед Арабиат- президент на неправителствената организация Generations for peace (Поколения за мир), Йордания.
COPEAM (Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион) е основана през 1996 г. по инициатива на RAI. При създаването си организацията включва големи обществени, частни и институционални играчи в аудио-визуалния сектор и освен стимулиране на диалога и културната интеграция в Средиземноморския регион си поставя за цел обединяване на ресурсите на партньорските организации за създаване на радио и телевизионна продукция.
Членове на организацията са обществени радио и телевизионни оператори, професионални и културни организации, университети и други от 26 държави от Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Асоциирани членове и партньори на COPEAM са EBU (Европейски съюз на обществените радио-телевизионни оператори) и CIRCOM (асоциация на регионални обществени телевизии), в които БНТ членува.