Международна помощ за кипърските турски власти, които вече трети ден се борят с голям горски пожар

Борбата с горския пожар, който вече трети ден бушува на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), продължава с международни усилия.
Израел е изпратил вчера два самолета за гасене на пожари, за да подпомогнат опитите за потушаване на стихията, която изпепели 10 хиляди акра горска площ досега, предаде Асошиейтед прес. 
Правителството на международно признатата Република Кипър също изпрати два самолета и хеликоптер след молба на кипърските турски власти, отправена чрез мироподдържащата мисия на ООН в Кипър.
Общо 11 летателни апарата, включително от Турция, ООН и две британски военни бази на острова, подпомагат усилията срещу пожара.
Заместник-говорителката на кипърското правителство Ниови Парисину заяви пред Кипърската новинарска агенция (КНА), че правителствените власти са "винаги готови и желаещи" да се отзоват на призива за помощ. 
Ръководителят на дирекцията по горите на Кипър Хараламбос Александру заяви пред КНА, че двата израелски самолета ще кацнат първо на летището в Ларнака в южната част на острова, преди да започнат да изливат вода над засегнатия район в Северен Кипър.
Кипърският турски лидер Ерсин Татар прелетя над територията, където бушува огънят, за да се запознае с размера на щетите. Надеждите, че пожарът може бързо да бъде поставен под контрол, отслабнаха на фона на разпалването на пламъците от силния вятър. 
Пред кипърската турска телевизия Байрак Татар каза снощи, че властите ще направят необходимото, за да предотвратят разрастването на огъня.
По-рано кипърският турски лидер посочи, че огънят застрашава три села, но жителите са разчистили храсталаците около домовете си с помощта на трактор и са попречили на пламъците да достигнат до селищата. 
Смята се, че пожарът е пламнал, след като кола, паркирана пред къща, избухнала в пламъци.