Стотици гости на Самоводската чаршия преминаха през билков венец за здраве на Еньовден

Стотици гости на Самоводската чаршия преминаха през билков венец за здраве на Еньовден. Традицията се спазва вече 19 години. Под венеца от 77 опушени билки преминаха търновци и гости на града. Сред заинтригуваните от древната българска традиция бяха и участниците от пет държави в Средновековния фестивал „Цар Иван Александър – любов и дипломация“, който ще се състои от днес до 26 юни на крепостта „Царевец“ във Велико Търново.
Еньовден съвпада с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни. Според българския народен календар това е един от най-мистичните дни, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили.
Празникът на Самоводскта чаршия беше организиран за първи път преди 19 години. Той е по идея на билкаря, вече покойник, Емил Елмазов, чиято билкопродавница беше разположена в един от дюкяните на чаршията.
Според Борислав Йорданов, ръководител на Туристическия информационен център във Велико Търново, традицията се е утвърдила и привлича гости от цялата страна. След като билковият венец беше прикаден и опушен с аромата на билките, гостите преминаха с пожелание за здраве и късмет.
Според поверията в този ден слънцето е най-силно и дава най-голяма енергия на билките и цветята, брани в сутрешните часове. Букетче с дъхави еньовденски билки получиха всички участници в ритуала.