Зам.-министър Чамбов: Ще увеличим предлагането на дървесина спрямо 2021 г.

Ще направим всичко възможно, за да увеличим предлагането на дървесина съобразно планираното ползване по горскостопански планове, за да осигурим суровина за огрев както на населението, така и на коректните потребители на дървесина, каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство, на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Габрово. В събитието, организирано от Северноцентралното държавно предприятие, участваха инж. Цветелин Миланов - директор на предприятието, както и всички директори на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения на предприятието, представители на бизнеса и ключови потребители на дървесина.
От страна на Северноцентралното държавно предприятие бе отбелязано, че дърва ще се предлагат регулярно и чрез откритите седем склада, работещи към държавните горски и ловни стопанства. Според инж. Миланов истерията с търсенето на дърва е леко изкуствено създадена. Заявките са увеличени поради завишените цени на горивата, населението се презапасява със значително повече количества спрямо предходните години.
След проведеното заседание на Националния съвет по горите и научно-практическа конференция в с. Чифлик, ДГС Троян, предстои да се отмени ограничението върху планираното ползване от възобновителни сечи от високостъблените гори. Заместник-министър Чамбов съобщи, че ще търсят конкурсно начало при формиране на обекти. Потребителите, закупили дървесината в стоящо състояние - на корен, имат ангажимент самостоятелно да организират добива ѝ. 
Коментирана бе и спецификата в собствеността на горите на територията на предприятието - 63 процента от тях са държавни. 
Чамбов отбеляза, че ще се търси механизъм за решаването на трудностите с нормативната уредба. Независимо от това, той призова да се гледа за възможности сега да бъде направено всичко, което лесовъдски е възможно. 
Поставена бе темата за необходимостта от допълнително финансиране от европейските механизми и фондове, каквито до момента осезаемо липсват за дърводобива.
Бизнесът благодари за бързата реакция от страна на Министерство на земеделието, като отбеляза, че оценява доброто партньорство, се допълва в съобщението на МЗ.