Японският архитект Шигеру Бан спечели испанската награда "Принцесата на Астурия"

Японският архитект Шигеру Бан спечели испанската награда "Принцесата на Астурия" за новаторската си работа по проектиране на временни убежища за хора, пострадали от природни бедствия и въоръжени конфликти, съобщи Асошиейтед прес.
Наградата на Шигеру Бан е в категория "Единение".  
Обосновката на журито е, че той е осигурил "подслони, осигуряващи достойнство на хората, на които е необходима спешна помощ". 
Шигеру Бан е известен с иновативното прилагане на картонени тръби в строителството. Този материал е използван за бежанците от Руанда през 90-те години на миналия век и Бан става консултант на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 
"Работата му, ръководена непрекъснато от хуманитарни ценности, и с помощта на доброволци, е пример за устойчива архитектура с рециклирани материали, спечелила международно признание", заяви журито на наградата. 
Наградата "Принцесата на Астурия" е с парична равностойност 50 000 евро. Тя е сред най-престижните в испаноезичния свят. Наречена е на титлата на испанската престолонаследничка Леонор. Присъжда се в осем категории - комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение. Наградната церемония е през октомври в гр. Овиедо.