Нов ферибот ще плава от Бургас до Батуми

Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми. Очаква се това да стане от началото на юли. Новината съобщи днес изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.
Днес той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия. 
През 2014 година корабът "Дружба" бе първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд , който ще обслужва коридора между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.
Диян Димов посочи, че за осъществяването на идеята е извършена усилена работа с Министерството на транспорта, Гранична полиция, МВР.
Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Корабът ще отплава от единайсто корабно място на пристанището в Бургас. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас.
По-късно днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на Пристанище-Бургас и кмета на грузинския град Батуми.  Друга важна декларация, която ще бъде  подписана на форума, е меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и Синеш, Португалия.
Днес в Международния конгресен център в Бургас се провежда второто издание на Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN". Той е организиран от Пристанище "Бургас" ЕАД и Община Бургас, със съдействието на "Южнобългарски морски образователен център" ЕООД, Българската асоциация на морските капитани, "Shippossible" LTD и Бургаската морска асоциация. Форумът бе открит от изпълнителния директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.